måndag, februari 23, 2009

Anita Norrblom, dag 2

Japp, upp och hoppa klockan 06:30. Lunchen & frukosten skulle fixas, grejerna skule packas och stugan skulle städas sen bar det av för träningen idag skulle börja klockan 09:00. Brr, det var en ruskig dag. Inte lika kallt men snöigt och blåsigt och dessutom hade det kommit lite snö under natten.

Helt enligt planerat börjades dagen ännu en gång med walk-up och stadga för att sedan övergå till att dela upp gänget i två grupper för att köra hundarna tre år gången. Första dirrigeringsövningen gick till så att vi stod på led, ekipaget längst till vänster lämnade ledet och skickade sin hund på ett linjetag mot ett målområde men blåste sedan stopp. Då sköts det ett skott och en markering kastades som ingen fick ta. Hunden skickades sedan vidare på UT för att komma till målområdet och apportera in en apport. Nu fick hunden längst till vänster hämta markeringen. Mittenhunden fick således hela tiden sitta passiv. Sedan turades man om så att man fick vara på alla positioner. Här lyckades Humla faktiskt knalla, jag som inte är det minsta orolig för ett sådant beteende men det kunde hon altså. Ingenting som oroar mig dock... I övrigt gick det helt OK. Inte klockrent men heller ingen katastrof.

Nästa övning var upplagd så att man skulle dirrigera hunden bara med ljud, dvs utan handtecken. Hunden hade man sittande med ryggen mot målområdet. Man blåste sedan inkallning, stopp och skickade sedan hunden på ut. Det gick bra även om jag nog visade med hela kroppen (utom händerna) var jag ville att Humla skulle göra. När alla tre hundarna gjort dessa övningar blev det lite höger vänsterdirrigeringar inna det var dags för nästa grupps tur som gjorde i stort sett samma övningar men utan skott.

Lunchen intogs i längst husväggen för att få så mycket lä som vi bara kunde och självklart var samtalsämnet hund och hundträning och lite sammanfattning av dagen som sådan.

Efter lunch flyttade i oss till skogen för att göra ett lossasprov. Det var enormt intressant att se hur hundar och förare nu förändrades. "Provet" varierades beroende på vilken hund som skulle starta. Först var det två enkelmarkeringar/en dummelmarkering eller en dirrigering för att sedan fortsätta med ett sök och sedan avslutas med nya markeringar (enkla eller dubbla beroende på....)

Vissa förare förändrades väldigt och på vissa hundar resulterade de i att de gjorde saker som de annars inte gör. Typiskt viktigt att lära sig!!! Vissa hundar blev mer fokuserade och gjorde ett bättre arbete än tidigare när de liksom kände att det var på riktigt. Vissa hundar har liksom redan lärt sig dumheter i samband med provsituationer och de kom också fram lite nu. Intressant och lärorikt som alltid!

Hur gjorde då Humla. Vi har ju problem med motivationen på söket så därför började provet med att Humla fick se några apporter läggas ut på söket. Vi gick sedan tillbaka vid provstarten och började provet. En kort transport för att sedan ställa upp för en dubbelmarkering. Hon spikade dessa och hade fina avlämningar.

Fortsatt transport till söket där Anita gick ut och sköt ett skot. Motivationen var hög och Humla ville iväg, precis så ville vi ha det så jag släppte medvetet på lydnaden och lät henne nästan knalla lite. De två första apporterna kom in fint och hon hade ett bra tempo. 3:e skicket hamnade hon utanför söket, fastnade på nått och blev kvar där. Nosade, markerade, krafsade och glömde vad hon höll på med. Precis det som jag ville att Anita skulle se. Anita gick ut i söket och sköt ett nytt skott. Humla hajade till men stadgan gjorde att hon blev på plats så jag fick lov att ge ett sök kommando. Humla började söka igen och hittade en apport i en annan del av området än dit Anita sköt. Skickade därför en fjärde gång och även denna gången hittade hon en apport och kändes motiverad så här bröt vi.

Avslutade provet med ytterligare en kort transport och sedan en enkelmarkering för att behålla motivationen och den plockade hon jättefint.

Skönt avslut där Humla skötte sig bra men ändå visade vårt problem så att vi kan få hjälp. Nu ska vi bygga upp sök igen lite från början och det är motivation som gäller...

Kursen avslutades med sammanfattning av varje hund. Det var riktigt roligt att höra vilka framgångar alla hundarna haft. Nu är många hundar under utveckling men det gäller ju att styra utvecklingen åt rätt håll och det verkade samtliga kursdeltagare ha lyckats med. Himla kul att se så många bra tollare!!!

Två nya träningstillfällen är nu bokade med Anita varav den nästa i Norge i sommar. Nu börjar min träningsmotivation komma tillbaka och vi ska jobba stenhårt med våra problem och hoppas få se resultat till våren.

Klockan 17 lämnade vi Enköping för denna gång och stannade sedan till i Uppsala för att käka och Max och tanka. Även Elisabeth och Johanna anslöt till middagen. Vi åkte vidare och det var riktigt halkigt före med flera avåkningar till följd. Det tog därför längre än beräknat att komma hem så vi kom inte till Hudik förrän klockan 21:30. Stockars Marie hade då en timmes resa kvar å Norskorna, de tokarna!, stannade och sov hos Marie för att forsätta sin resa i morgon klockan 05:00 å då köra i ytterligare 8 timmar för att komma hem. Elisabeth skulle dessutom börja jobba bara ett par timmar efter hemkomsten så jag avundas verkligen inte henne.

Själv satt jag vid datorn en kort stund, packade upp och slumrade sedan direkt jag la ner huvudet på kudden. Humla slumrade mellan min och Henkes kudde så hon var nog rätt slut hon med...

Inga kommentarer: