lördag, maj 23, 2009

Vi ska inte alls ta en paus!!!

Avresa mot Umeå klockan 06:30. Det var ingen trafik på vägen så det gick i ett rasande tempo upp till UMEÅ och deras årliga Tollingjaktprov.

Ankom till provplatsen redan klockan 10:15 så jag fick sitta och vänta först på att de andra skulle komma och sedan på att de skulle lägga upp provet. Eller vänta och vänta, gick en promenad och rastade Humla och fikade sedan lite innan de andra kom men sen tog det lite tid... tror första hund kom till start först efter 12:30. Tyvärr var de ju bara 4 hundar som kom till start, trist när det arrangeras nått upp i norr, bra för mig som skulle hem sedan men synd att inte fler norrlandshundar tar chansen att testa. Nog borde det väl finnas flera duktiga hundar i norr också? Hur som helst var det som sagt 4 hundar, 2 Nkl och 2 Ökl och bara 3 förare som kom till start.

Först ut var självaste MR W, dvs Anders Wahlberg som startade ANKA i Nkl. Tyvärr började det inte så bra under transporten då Anka gick ur hand och sen var det svårt att samla alla hjärnceller utan efter 3 knallningar på markeringar och sedan när hon inte ville gå på söket så bröt Anders.

Anders får information om tollingen av Björne

Anka tycker det här är riktigt skoj också...

Tjoho...

Redo för en vattenmarkering

Nästan klart...

Ser ut att finnas en del jävlaranamma här....

Det som synes tungsprungna söket

Söket igen

Nästa hund till start var Ulrika med CABELA som gjorde ett riktigt fint jobb. Lugnt, behärskat och stabilt. Ett genomgående fint jobb som såklart resulterade i ett 1:a pris, Grattis!
Transport ner till gömslet

Hmm, ser alla frågar Cabela....

Första markeringen på väg in

Å så andra...

Inleverering från söket

Jag var första hund till start i Ökl. Kändes som ett OK prov med en del svårigheten. Provet bestod av två dubbelmarkeringar, en på vatten och en på land. Två dirrigeringar, även där en på vatten och en på land samt ett riktigt blött sök i varierande terräng. Var nervös för både dirrigeringarna och det tunga söket samt de fakto att jag var första hund, det har jag aldrig varit förut.

Humla kändes bra under transporten och var med mig hela tiden men full fokust på att gå till gömslet. Där gjorde hon ett bra tollingarbete, inte lika busigt som vid förra starten men med fina apporteringar. Hundarna i bilarna skrek som sjutton så jag var livrädd att Humla skulle skälla tillbaka men det gjorde hon tack och lov inte.

Full fokus på gömslet, inga problem med skytten...

Framme

Lugnt och skönt med övervakande Björne

Full fart på tollingen

Dubbelmarkeringen på vatten spikade hon men oj vad blött och sörjigt det var innan hundarna kunde komma upp och lämna av. Fick båda änderna i hand men väldigt snabba avlämningar, inte alls snyggt.

Uppsättning, redo för vattenmarkering

Å full fart iväg på den första

Å in ska den, även om det var tungt

Hämtar även den andra utan problem

Genar över en av öarna på tillbakavägen
Sedan var det dags för vattendirrigeringen vilken gick ut förbi en liten ö och sedan ut till nästa lilla ö där anden låg på baksidan, totalt ca 55m från gömslet. Riktade upp henne, skickade henne och sedan gick hon på det komandot rakt ut hela vägen. Några gånger då jag såg att hennes blick var riktad rakt mot målet stöttade jag henne med ett BRA men behövde inte dirrigera nått. SUPERSNYGGT enligt min mening. Kunde inte gått bättre!
Humla ute på dirrigeringen som hon tar direkt
På väg in...
Ändå upp till matten ska den....

Dubbelmarkeringen på land var riktigt nära att skita sig. Humla halvknallade (hatar det uttrycket, antingen knallar hunden eller så gör den det inte men många säger ju så å då gör väl även jag det för det verkar ju folk förstå...) efter första markeringen men jag han stoppa henne en meter fram så hon markerade den andra bra och sedan satt hon stabilt LÄNGE tills Björne gav klartecken till skick. Första (den svårare) spikade hon sedan fick hon springa lite runt på den andra (som hon knallade på) men hittade den på bara någon sekund.
Humla på väg in med en av landmarkeringarna

Bra transport till söket som låg både i skogsmark, i vatten om det riktigt blöta området när emellan. Humla gjorde ett kanonjobb. Fin fart, frågade bara en gång (men då fick hon inget svar), fina inleveringar med alla i hand men släpper ju när jag stoppar ner handen så det ser lite slarvigt ut(vi får träna avlämningar) och hela tiden full fokus på sin uppgift och inge pinkande... Hon plockade in hela söket utan problem eller tempoändring.

Provet avslutade med landdirrigeringen som gick rakt ut i skogen och riset, totalt ca 50m kanske?. Humla vek av mot söket och jag var alldeles för långsam. Blev tvungen att kala tillbaka henne och nu gick hon rakt från början men vek av lite så jag blåste stopp, skickade på ut igen vilket hon vände och gjorde. Vek av ytterligare en gång men jag var med och blåste ut och då hittade hon anden. Härligt!!! Humla hade klarat alla momenten utan nått trassel.

Hoppade såklart på ett första pris men visst fanns det grejer att ta på. Framförallt knallningen på landmarkeringen men också omskicket på landdirrigeringen men jag har ju sett andra 1:a pris och tyckte helheten på Humlas jobb var väl värd ett 1:a pris jämfört med de andra andra 1:a prisen som jag sett. Blev en lång väntan på resultet...

Som det började avslutade Mr W provet. Denna gång men en Gammal man Mr Q. Han tyckte det var ritkigt skoj att få komma ut och tolla lite. När sedan markeringarna på vatten kom var fokus på skytten och sedan var det slut där. Missade båda kasten och ville sedan inte ta sig igen det enormt tungsprungna våtområdet ut på vatten.

Vid prisutdelningen lät det som om Björne hade haft svår att bestämma sig för mitt pris. Han ursäktade sig lite kändes det som och det blev ett 2:a pris. Var ENORMT BESVIKEN med den 2:an men får istället glädja mig åt Humlas JÄTTEFINA jobb som gör att vi får ta nya tag med ny start till hösten.
Jag och Humla efter provet. Tack Sandra för att du tog den fina bilden!!!

Hemmåt bar det klockan 16:00 å trots mycket trafik så gick det fort och jag svängde in på gården klockan 19:45. Henke hade då marinerat kyckling som vi grillade och sedan slappade vi framför tvn resten av kvällen. Såklart somnade jag i soffan...

Inga kommentarer: