tisdag, september 10, 2019

Intressant sanering

På förmiddagen idag var jag och Mats på ett möte för att uppdateras i hur det går med saneringen av sedimenten utanför Håstaholmen. Sedimenten är förorenade av dioxin sedan den tid då man impregnerade virke på håstaholmen. Området räknas som det mest förorenade i Östersjön.

Just nu pågår upprensning av timmer och diverse grejer som ligger på botten i området och sedan kommer hela området att sugmuddras. Sedimenten kommer sedan att behandlas med en polymer för att sedan filtreras och rensas i 60 meter långa geotuber där massorna kommer att frystorkas över vintern eller till och med två vintrar beroende på hur arbetet går.
 Jag avundas inte dykaren som ligger i vattnet 2-3 timmar i sträck dagligen
 Området där geotuberna kommer att läggas
Diken för att samla upp vattnet när geotuberna avvattnas.

På eftermiddagen hade jag lite skrivarbeten att göra och sedan förbereda mig inför mötet i morgon nere i Gävle.

Efter jobbet gick vi med hundarna ute på täkterna. Idag fick Esset ha sele och långlina och sedan tränade jag en massa inkallning vilket gick finfint dock dök inga attraktiva störningsmoment upp och då går det ofta bra.

På kvällen såg jag andra delen av dokumentären om Kapten Klänning. Missade första avsnittet så får se det senare men usch vilket historia. Visste inte att det var så grovt!

Inga kommentarer: