söndag, september 15, 2019

Valpkurs och apporteringsträning

Tidig uppstigning redan klockan 07:30. Frukost och sedan iväg in till stan för första tillfället på valpkursen med inriktning mot tävling.

Idag tittade vi närmare på var hundarna låg i fria följet och apporteringen. Kan meddela att när det gäller fria följet så ligger jag hästlängder efter övriga deltagare. Esset kan knappt sitta vid min sida. Hon hade, när hon var runt 12 veckor, fina ingångar till sidan men sen råkade jag trampa henne på tassen och efter det så hamnar hon gärna lite långt ut i från mig. Gör om, gör rätt får det bli och efter lite fundering så tror jag att jag ska satsa på att träna gå vid sidan längs en vägg för att få henne nära mig och sedan sitt positionen ska jag försöka träna in med hjälp av pall. Vi får se hur det känns och går när vi sätter igång.

Apporteringen tycker jag att hon är duktig på när jag kör med träapport. Då kan hon sitta och jag sträcker fram apporten och då griper hon den och sitter med den fint i munnen. Nu ska jag fokusera apporteringsträningen på att hon inte ska släppa när mina händer närmar sig.

När kursen var färdig åkte jag hem och då hade även Henke kommit hem från Änga. Vi hade tinat några stekar för att i helgen dels göra en  Boeuf Bourguignon och dels en Porterstek men eftersom vi åkte bort i går så får vi göra bägge idag. Rätt praktiskt i och för sig eftersom bägge ska koka i 1,5 timma.

Precis när den biten var klar var det dags att ta med Vinna och åka på apporteringsträning. Var ute i hyfsad tid så hann gå en promenad med Vinna för att värma upp hennes kropp innan vi började. Vi la sedan upp träningen med två kastare och tre dirigeringsområden. Skott hade vi också så det var all in, Vinna som bara fått göra lite lugna mjuka övningar som apportering i vatten och sök det senaste året.
Började med dubbelmarkering, en från vardera kastare. Vinna var lugn och fokuserad och hittade bägge markeringarna direkt. Sedan körde Kajsa Link på samma övning. Efter det så blev det markering på linje från en och samma kastare. Även de mer eller mindre spikade hon. Så duktig!
Lugn och fin i passivitet och så stadig, hade inte en tanke att behöva påminna henne eller begära hennes uppmärksamhet. Dirigeringarna som var ca 50-75 m spikade hon på raka skick och ett kommando. Grym! Kändes sååå bra!

Hon satt sedan i bilen när övriga körde och när vi sedan avslutade med fika så fick Vinna komma ut bara för att jag ville se om hon blivit stel efter träningen men det såg väldigt bra ut.

När jag kom hem gick vi en liten promenad och då fick Esset apportera kaja och duva på. Även hon var klockren! Jag hade satt gummiband på fåglarna för att inte hon skulle kunna ta i vingarna och det tror jag var ett bra drag. Spontan och till och med avlämningar i hand. Pluttan!

Idag har verkligen hundarna fått ordentligt med aktivering så det blev en lugn kväll med god mat.

Inga kommentarer: