fredag, januari 01, 2021

Året som gått

Den första januari varje år så går jag igenom min blogg och sammanfattar vad som hänt under året. Så har jag gjort även i år och visst har det varit ett annorlunda år.

Januari

Den 9 januari hade vi fortfarande ingen snö så jag chansade att anmäla Esset till anlagsklass Viltspår. Vi har ju spårat en del bruksspår som aktivering så jag testade att lägga till blod och klöv på ett spår och det förändrade inte hennes sätt att spåra så då körde vi.


I januari blev det förutom viltspår en hel del träning i totohallen och redan den 19 januari chansade jag och startade Esset i öppenklass viltspår.  Efter en liten osäker spårstart så spårade hon perfekt och tilldelades ett 1a pris.


Med livet som insats besteg vi Blacksås. Upp gick det ok men nerför var det riktigt otäckt eftersom det var så isigt och det är ju riktigt brand. Med en skuttig Esset i kopplet bli det såklart ännu värre.

22 januari gick Esset in sitt andra 1a pris i ökl viltspår och den här gången var hon verkligen superduktig.

På en träningsdag hos Mona i Färila fick vi njuta av superbra hundträning och dessutom gemensam lunch hemma hos Mona. Sååå mysigt och värdefullt för Vinna som var den enda av mina hunden som fick träna idag.

Redan den 26 januari gick Esset till tredje Ökl-spår och hennes sämsta spår hittills. Hon kom såklart runt men snurrade i vinklar, gick på färsk älg men tog sig över det och fastnade tillfälligt på en stubbe där en fågel suttit och ruggat eller nått. Trots dessa svårigheter så blev resultatet ett 1a pris och därmed Svensk Viltspårschampion vid bara 10,5 månad. SE VCH Inlicios Witch Abroad ”Esset”

Tyvärr slutade månaden med en chock då Kajsa och Tobbes Aslan helt plötsligt inte ville äta. Hos veterinären konstaterades det en tumör på mjälten och när de öppnade honom för att operera bort den så visade det sig att spridningen var så stor att han fick somnade in. För bara två dagar sedan var vi och tränade och han var hur pigg, frisk och bra som helst och bara två dygn senare är den blott 6 åriga ”flatten” död.

Den sista januari hade vi förmånen att få gå och se Hudikteaterns nya film ”Catwalk” som är en riktig feel-good-film.

Februari

Vi inledde månaden med en trevlig Pretty Maids fest hos Lasse och Anki i Iggesund och den femte februari hade vi After Work på Manis med både Plan- och bygg och miljökontoret. Väldigt trevligt!

Eftersom vi har lite snö så åkte vi och började reka marker på Kännavallen. Där tänker vi att vi ska ha kurs i vår och kanske också anordna ett WT. Henke var som vanligt i fjällen tillsammans med fd kollegorna från Voith.

På alla hjärtans dag var vi ute på Sight och käkade lunch. Gick på museet på utställningen ”serieteckningar” och sedan en tur på hälsomässan på Aktivitetesfabriken. Gjorde kortdag så hundarna fick komma ut och träna i dagsljus och senare på eftermiddagen kom ett blombud med en fin bukett från Henke.

Dagen efter gjorde jag ett fynd och köpte en 12-bitars smörgåstårta från ett dop. Jag som älskar smörgåstårta!!!

Henke låg hemma med förkylning så då passade jag och Maggan på att komma igång med löpningen på lunchen. Tyvärr halkade även jag dit på förkylningen men då fick jag chansen att fota hundarna i dagsljus i alla fall.


Den 29 februari var vi återställda och vädret var så härligt. Vi hade fortfarande ingen snö så vi gjorde en utflykt till Hölick. Fotografering av hundar, härlig friskvård och mysigt med fika i naturen.





Mars

Väderomslag på mars månads första dag så idag kom vintern.

I och med att snön nu kommit så känns det skönt att ha tillgång till Totohallen så vi tränar vidare där.

Den 7 mars fyllde Esset 1 år. Tänk att hon redan är 1 år. Hon fick en riktigt fin födelsedag med snölek, viltträning och god mat.





Den 11 mars börjar även vi i Sverige begränsas med anledning av Coronavirusets framfart. Jag skulle ställa ut Esset men utställningen ställdes. Jag skulle även gå och se Robert Gustafsson men även det arrangemanget blev inställt eftersom regeringen tagit beslut om att sammankomster med mer än 500 personer förbjuds. Coronaviruset klassades från och med idag som en Pandemi.

Esset blir en ”Destroyer” men vi åkte också iväg på Tollarträff med Gästriketollarna och då skötte hon sig väldigt fint.


Vintern kom första mars men redan den 15 mars såg vi tydliga vårtecken och tjejerna började också löpa. Essets första löp inträffade alltså en vecka efter 1årsdagen.

Den 16 mars akutstängdes gymnasieskolan pga Corona, den 17 mars blev det besöksförbud hos oss på kontoret och förberedelser för att ev. arbeta hemifrån inleddes. Från den 20 mars genomfördes nämndsmöten utomhus.

Alla planerade hundaktiviteter i vår blev inställda. Utställningar, kurs med dansk instruktör och norsk instruktör på hemmaplan. Även kennelträffen med Heidi Kvan blev inställda för oss i Sverige. De boende i Norge kunde genomföra träffen eftersom den ägde rum utomhus. Med alla inställda aktiviteter så får man ta chansen att i alla fall träffas och träna hemma vid.

Den 22 mars höll stadsministern ett ”tal till nationen” vilket är mycket ovanligt i Sverige.

Vi fortsatte i alla fall med det man kan göra, att göra utflykter bl.a. ute på Hornslandet.


Henkes företag korttidspermitterar personal vilket innebär att han inte kommer att arbeta på torsdagar och fredagar.

Den 23 mars genomför jag och Bahram den första trängselinspektionen på restauranger i Hudik. Nu måste de glesa ut platserna på restaurangerna så att det inte blir trängsel. Allt för att minska risken för smittspridning.

Utflykt till värdens äldsta tall på Hornslandet, Niklas Teahouse och dessutom Hällängsberget och Mörtsjön genomfördes.





April

Toppbestigning av slagghögen den 1 april.

Stort manfall på jobbet då man ska hålla sig hemma vid minsta lilla symptom. Den 2 april var vi bara tre personer på jobbet.

Utflykterna till Hölick fortsätter och den 4 april stöttade vi en restaurang i Coronakris för första gången.



Blev hemma ett par dagar pga lätta symptom men var inte direkt sjuk.

Påsken och långfredag firades hemma och såklart genomförde vi även nu lite utflykter bl.a. till Högklitt, ett berg i Hög.


Vi tränade lite med vilt på hemmaplan tillsammans med Anna som också har ett litet nytillskott


Trots coronan så blev det vår. Alltid lika härligt när vitsipporna blommar…

Vi fick mycket beröm för vårt arbete på miljökontoret och i en enkät hamnade miljökontoret på 4e plats av landet mest uppskattade miljökontor i landet.

Under april gjorde vi också slag i sak och grävde bort en fin buske som haft en olämplig placering framför gäststugan. När vi ändå var igång gjorde vi också slag i sak och grävde bort ölandstoken framför entrén och vid fasaden. Redan i april färdigställde vi även altanen med trädgårdsmöbler.

April var också den månaden som vi började jobba hemifrån. Varannan vecka på plats på kontoret och varannan vecka hemma. Funkade riktigt bra och när vädret var fint kunde man sitta ute och arbeta.

Vi avslutade april månad med ny grill så att vi kan tillaga mycket mat utomhus i sommar. Sista dagen i april, dvs Valborg var första högtiden i år som firades i ensamhet hemma.






Maj

Finbesök i byn när en Vit stork stannade till i området. Detta var 4e gången på 45 år som en Vit stork synts till på våra breddgrader.

Redan den 3e maj genomförde vi maj månads första utflykt till Norra Hornslandet. Vi började vid Pulsarvskojan och vandrade genom skogen och längst med havet. Vid Björnviken intog vi lunch i fint väder och sen fortsatte vi till Vågmalarna genom fantastiskt fin skog.





På jobbfronten blev det en hel del tillsyner på kvällar för att kontrollera ev. trängsel på våra restauranger. Såklart blev det både tidnings-, radio- och tv-inslag.

På hundfronten började vi den inledande vattenträningen så snart isen försvunnit…

Då vi är hemma mycket så tänkte vi att vi kunde göra slag i sak och renovera förrådet. Målade, la in nytt golv och installerade spegeldörrar för att dölja alla kläder och skor.

Började även träna lite rallylydnad med vovvarna. Alla tävlingar ställs ju in nu i och med coronan men rallylydnad kanske kan genomföras om det sker utomhus. Vi hoppas på det…

En otäck händelse inträffade i natt när pappa skulle gå upp på toaletten och ramlade över sänggaveln så det blev ambulans in till sjukhuset mitt i natten. Senare, dagen efter, kom han hem igen. Han hade klarat sig utan benbrott men hade ett rejält jack i bröstet som hade sytts och såklart var han öm där och i en axel som han säkert slagit emot. Skönt att allt gick bra trots allt….

Vi såg på ”Hitta ut” kartan att man hade lagt ett antal checkpoints i Rogsta så en dag blev det en lång promenad i det området för att ta alla dem. Kul att hitta fina promenadstigar i närheten. Vi tog även checkpoints efter slingan på öster och på några andra ställen.  


På gården grävde vi om smultron- och jordgubbsplanten och byggde en trappa upp till platån.

Vi genomförde några små minisemesterar också. Tillsammans med Johan och Johanna så åkte vi och fiskade i Valkalampi och bodde i husvagnen. Vi stannade också till och ”campade” i Änga och hälsade på Lasse och Birgitta men umgicks bara utomhus.



I slutet av månaden kom Malin med i träningsgruppen. Kul att ännu en tollare kan vara med och träna.

I Maj började vi också delta i digitala vinprovningar med Annette Gedda som är en av Vinnas valpköpare. Hon har utbildat sig till Sommelier och i dessa Coronatider håller hon vinprovningar via nätet. Man köper de viner som hon i förväg rekommenderar och sedan är man med på provningen hemifrån. Väldigt stämningsfullt, personligt och intressant. Det skulle visa sig bli många sådana provningar för vår del.

Sommarvärmen slog till med full kraft. Vi njöt ute på gården, grillade och premiärbadade i Drevisfjärden den 17 maj. Annars badade vi en hel del i vårt spabad också.



Juni

Juni inleddes verkligen med sommarvärme och jag satt ute och jobbade de flesta dagarna då jag jobbade hemifrån.

Vi annonserade ut båten i juni i hopp om snabb försäljning. Tyvärr blev det aldrig nån försäljning men många besök och många inställda visningar när ingen dök upp frustrerade oss.

Premiärtävling i Rally blev det för Esset i juni. Det spöregnade och var verkligen ett riktigt skitväder men Esset var duktig. På första banan fick hon hela 95p och på den andra banan blev det 80p och därmed två kvalificerande rundor.

Vi tränade vattenigångar och avlämningar från vatten då vädret var fint. Grannen har anlagt en damm vilket jag hoppas få använda nästa sommar för hundträning på hemmaplan.

En riktigt solig och fin dag passade jag på att rensa ogräs mellan plattorna på framsidan. Oj vad fint det blev! Arbete gjordes för hand men nu har vi köpt en rensare så vi kan använda röjsågen istället vilket kommer att spara väldigt mycket tid.

Hanna och Penny debuterade i viltspår med godkänd anlagsklass.

Midsommar firade vi uppe i Jämtland hos Johan och Johanna tillsammans med Per-Erik och Cia. Å vilken midsommar det blev. Esset och Frasse busade, vi badade, grabbarna fiskade och så åt vi och drack gott och umgicks.



En kokhet dag i juni åkte jag och Zenitha upp till Sundsvall och tränade hund. Bara Vinna som fick följa med och hon tyckte att det var så skoj och hon var såå duktig. Riktigt roligt att träna för instruktör igen.

Den 26 juni gjorde vi den alltid lika ångestladdade höft- och armbågsröntgen på Esset. Resultatet blev dock bästa tänkbara A/UA och senare röntgades hela kullen med godkänt resultat.


Vi ”hemestrade” i Änga någon natt, vi var med på vinprovningar och njöt av sommar och fint väder.


Hanna och Penny fortsatte att skämma bort mig med fina prestationer. De startade Lägre klass bruks och såklart vann de och blev uppflyttade så numera är Penny Högre klass hund.

Juli

En veckas jobb sen var det dags för semester. Sista arbetsdagen blev dock lång. Först den vanliga kontorstiden och sen kvällstillsyn mellan kl. 23-01.30 men sen så…

Tidig uppstigning på morgonen dagen efteråt för det var dags för rallytävling igen. Den här gången var vädret med oss… Dubbeltävling även denna gången så två starter blev det. Även denna gången gick första banan bäst, superbra för att vara exakt. Vi kammade hem vår första 100p och även en förstaplacering. Även på den andra banan fick vi kvalificerande resultat fast vi båda gjorde massor med misstag. Men efter dagens tävling kan ännu en titel läggas till i Essets namn och hon heter nu officiellt SE VCH RLD N Inlicios Witch Abroad.


Vi inledde annars semestern med att packa husvagnen och åka upp till Piteå. Vi stannade till efter vägen och sov en natt på Mosjöns camping som var den enda campingen efter vägen där vi fick plats. Allt var fullbelagt av svenskar som inte kan resa utomlands i år.

Dagen efter åkte vi dock vidare och anlände till Piteå där vi installerade oss på Thomas gård på eftermiddagen. Hann med att möte mamma och pappa som var på plats och tog emot men sedan gick vi med hundarna och åkte iväg och käkade innan Thomas gjorde tidig kväll.

Dagen efter så fixade vi diverse inför kalaset dagen därpå. Pappa fyllede 80 år och det firade vi utomhus hos Thomas. Vi hade gjort räkbakelser med ostkrokssmul till förrätt sedan hade vi beställt catering. Till varmrätt blev det Halstrad rödingfilé med gräddkokt purjolök och mandelpotatispuré. Helt otroligt gott var det!!! Till efterrätt blev det tårta från faster Karin som dock inte kunde komma upp pga Coronan. Blev ett fint firande även om vi flyttade in i förtältet när det var dags för efterrätt för att det började bli lite kallt och det fanns en liten risk för regn.




Varje kväll när vi var i Piteå umgicks vi och åt middag tillsammans ute hos Thomas. Vi hade hyffsad tur med vädret även om det inte var supervarmt på kvällarna. En kväll blev det ändå en riktig fest när även en kollega och hans sambo kom till Thomas och även Camilla var med.

Även när vi åkte hem så gjorde vi ett stopp på Mosjöns camping. Känns skönt när man kör med husvagn att dela upp resan då det ju tar längre när man har en husvagn på släp.

När vi kom hem så blev det hundträning och dessutom färdigställde vi renoveringen av förrådet.

En dag åkte vi till ”En liten Sjökrog” och lyxade till det ordentligt till lunch. Det kändes som att det blev höst tidigt så redan i slutet av juli var vi ute och plockade lite hjortron.

Månaden avslutades med en semestertripp till Högakusen där vandringar väntade. Vi hittade en mycket mysig camping utanför Övik där vi bokade några nätters övernattning.

Augusti

Vi bodde bra, åt gott, shoppade lite på Fjällräven Outlet och så vandrade vi såklart. En dag vandrade vi upp på Skuleberget och en annan dag gick vi till Slåttdalsskrevan. Härliga och rejält krävande vandringar även om de inte var sååå långa.








När vi kom hem igen hade kantarellsäsongen börjat å då kan man helt enkelt inte låta bli att plocka även om det i år blev betydligt mindre mängder än i fjol.

En kräftskiva tillsammans med Lasse och Birgitta hann vi med också. Så lämpligt att vi har husvagnen så kan vi hälsa på dem i Änga och sova över utan att gå in i huset. Vi var även upp till Känna och vi badade i stenbrottet i Änga.

Det blev ytterligare en sväng upp till Johan och Johannas stuga i år. Kräftskiva, bad, fiske och sightseeing stod på schemat de dagarna vi var där. Det är verkligen semester att vara där uppe i stugan.





Trots Coronan så lyckades Anki och Lasse genomföra ett stort bröllop utomhus i augusti. Så skoj att få vara iväg på en riktigt fest trots den rådande situationen.




Höst betyder bär och frukt. Kolla vad fina vindruvor vi kunde skörda lite senare i höst!

Den 22 augusti hade jag anmält Esset till en första lydnadstävling då det var den enda på hemmaplan (Söderhamn) i år. Bara att nöta lite lydnad sista veckan och sedan iväg.  Jag visste att hon kunde alla momenten frågan var bara om hon skulle klara dem samtidigt sen vet jag att inget moment är helt perfekt så vi måste verkligen ha poäng på alla momenten. Så här gick det…

Fotgåendet: OK även om hon tappade kontakten mellan varven men höll faktiskt positionen bättre än hon brukar. 8,5 p. Inkallning och vi har tränat mycket på att hon ska stanna kvar vilket gjorde att jag fick kalla in två gånger så 7,5 p. Sitt under masch gick perfekt 10 p. Apportering: Där var gripandet lite långsamt och sedan gjorde jag ett ordentligt dubbelkommandon för att hon inte skulle ställa sig när hon lämnat av eller inta fotposition innan kommendering. 7,5 p. Fjärrdirigering funkade jättefint. Jag gjorde dock dubbelkommando för att hon skulle sätta sig på slutet. 9 p. Hopp över hinder då sneglade hon mot klubbstugan men hoppade ändå fint men avslutade lite snett så. 9,5 p. Totalt 173 p och en 2a plats av alla 20 startande. Hurra för dig lilla Esset!!!

Mycket skoj på en dag. 16-årig bröllopsdag, fint lydnadsresultat och dessutom vann Henke och grabbarna 14.000 kr på travet.

I slutet av Augusti fyllde Vinna 9 år. Lilla gumman, jag som trodde att jag skulle förlora dig innan du fyllt 8 år. Jag tror att Essets ankomst har livat upp dig.

Den 29 augusti kom Esset med på en återbudsplats på Fb-R i Sundsvall. Alltid lika skoj att se hur de beter sig i apporteringssammanhang. Jag tycker att hennes resultat väl avspeglar hur hon är som hund.


En dubbeltävling i Rally i Järvsö genomfördes i kallt väder och nu började Esset självbelöna sig genom att hoppa upp och kampa med mig. Dessutom började hon intressera sig för åttans frestelse så dagens båda starter gick verkligen åt fanders! Bryt ihop, gör om och gör rätt. En som däremot gjorde bra ifrån sig idag var Hanna och Penny som vid dagens tollingjaktprov i Umeå fick ett 2a pris.

September

Blodomloppet ställdes in i våras men genomfördes istället på distans i september. Vi gick en 5 km runda efter hamnen och sedan fikade vi vid bryggorna. Vi blev en liten men tapper skada från jobbet och dessutom var Esset med.

Mamma fyllde 77 år den 26 augusti. Hon bjöd familjen på restaurang men vi kunde ju inte vara med så istället fick vi fira hennes födelsedag på hemmaplan. Vi beställde mat från Strandpiren och firande mammas födelsedag på bästa sätt med mycket god mat.



Bra viltträning med Anna hade vi en dag uppe vid skjutbanan. Fick så fin bild på Wille som satt och gosade med Vinna medan Esset tränade.




I år blev det bara en gåsjakt för min del. En ganska dålig jaktdag men inte desto mindre trevlig. En apport i vatten blev det för Vinnas del och Annas hund apporterade en på land.

Nu började hösten verkligen ge sig till känna. Fördelen med höst är alla vackra färger. Tyvärr var det inte så jättebra väder men några bilder på tjejerna blev det i alla fall en dag.


Vädret hade vi tur med när det var dags för Rallylydnadstävling igen. Denna gången dubbeltävling i Söderhamn. Trots en väldigt het och glad hund så lyckades vi behålla 88 respektive 77 poäng och därmed två kvalificerade resultat den här gången och blev dessutom placerade som 1a resp. 4a. Esset var fantastiskt fin vid min sida men het som tusan. Kolla kommentarerna på protokollen!



På vägen hem från Söderhamn stannade jag till och fikade hos Lasse och Birgitta. Passade också på att gå en promenad och fick då se ett fantastiskt solrosfält. Aldrig sett så mycket solrosor på en och samma plats.


I höst återupptog vi också våra vandringsutflykter och genomförde bl.a. en tur längst med Norrboleden.



På klubben anordnades en kväll en träningstävling i rally. Både Vinna och Esset fick vara med i fortsättningsklass. Vinna vann med 93p och Esset kom två med 78p. Inte illa!!!

På lunchen en dag skulle jag och Maggan återuppta våran löpning. Vi sprang i skogen och eftersom jag dagen innan sett bl.a. en ryggsäck och en barnvagn i skogen så sa jag att vi skulle kolla efter dem igen för att de ev. kunde vara stöldgods. Jag var ouppmärksam och kollade inte på stigen utan ut i skogen efter grejerna och missade då ett hål som jag lyckades trampa ner i. Stukade foten och stöp i backen. Gjorde ont men jag kunde gå på den efter ett tag så vi växelvis sprang och gick tillbaka till kontoret. Det var kanske inte det smartaste jag gjort för foten svullnade upp som tusan och värkte väldigt mycket senare på dagen och dagen därpå. Foten blev mera och mera svullen så till sist blev det ett besök på hälsocentralen och därefter röntgen där de konstaterade att ingenting var brutet. Avlastning mha kryckor rekommenderades kommande veckor. Skit också!

Trots väldigt ond fot så bestämde jag mig för att försöka starta Esset på hemmatävlingen i rally. Ännu en dubbeltävling men jag meddelade redan vid starten att det inte var säkert att jag skulle kunna genomföra tävlingen. Gick banvandring med kryckor men gick sedan banan utan kryckor. Gick rätt ok trots att jag haltade. Jag hade tur då hela bana A gick i normalt tempo och ingen springning. Vi fick 88p och eftersom det räckte till uppflytt så hade Esset tre kvalificerande resultat för titeln RLD F. På bana B var det springning och det skulle inte min fot klara av så vi strök oss från den tävlingen.Esset heter numera SE VCH RLD N RLD F Inlicios Witch Abroad

Det blev ytterligare några dagar med kryckor men sen orkade jag inte med dem. Jag klarade mig ändå ganska bra tack vare att jag arbetat hemifrån alla dagar utom två efter att jag stukat foten. Efter ca. en vecka kunde jag i alla fall hjälpligt gå på den igen om jag gick försiktigt och hade den lindad. 

Oktober

Hösten har varit rätt gråtråkig så när det väl blir sol så åker kameran fram och man vill passa på att vara ute.




Vi gjorde ytterligare en tripp till Valkalampi i höst tillsammans med Johan och Johanna. Där blev det fiske och spår med hundarna samt långpromenader i de fina markerna. Skönt att komma iväg och vädret var ändå rätt ok på dagarna men det spöregnade på nätterna. Nu kan vi vintra husvagnen för detta år.


En fördel när man jobbar hemma är att man kan nyttja solen ibland även på vardagar. En dag tog jag en promenad med hundarna vid 10-tiden och det var tur för när lunchen kom så var solen borta igen.



Eftersom jag haft ont i magen och varit lite frusen så åkte jag in och tog ett Covid-test men det var negativt.

I höst började nattjobben igen. En dag i oktober åkte jag ut själv klockan 02 på natten. Eftersom jag var själv så fick Henke hänga med som min bodyguard. Gick bara fint och tillsynen resulterade i att vi slapp stänga en verksamhet som riskerade ett sådant beslut.

Precis den tid då man verkligen vill använda spabadet så går något sönder som gör att det inte går att få upp temperaturen i vattnet. Risken för frysning närmades sig och dessutom vill vi gärna bada. Det tog över fem veckor innan vi till sist fick hem en reparatör å då hade vi lite tur. Vi fick reservdelen då de precis gjort ett garantijobb och bytt ut just en sådan pump som gått sönder på vårt bad. Den fungerade alldeles utmärkt.

En fin dag i oktober tog vi en tur till Hölick igen. Trots att min for ännu inte är bra så gick det tack vare stadiga kängor bra att genomföra en vandring. Vi köpte lite godsaker på Sjögodis på vägen hem då vi åter igen återupptagit vinprovningarna online.



Oktober månad avslutades med jakt… En annorlunda jakt då vi helt plötsligt fick problem med att möss tog sig in i köket. Från taket tog de sig ner i skåpen ovanför kylen och frysen där vi har bröd, kex mm. Totalt fångade vi hela 7 möss på tre dagar. Fy tusan! Vi laddade musfällor överallt. Tre stycken i överskåpen, fem stycken på vinden, tre stycken vid fasaden och en i förrådet. Som tur var avtog problemet snabbt.

November

Vi inledde november med att tacka av en kollega som varit tjänstledig i två år och sedan sagt upp sig nästan ett sedan. Pga pandemin har vi inte kunnat tacka av henne meni nu bestämde vi oss för att genomföra avtackningen trots allt. Bara vi som arbetar tillsammans med henne träffades. Vi bokade en restaurang så att det bara var vi där och de dukade så att vi kunde hålla avstånd. Det blev en lite enklare avtackning än vi brukar ha men ändå väldigt trevligt och vi åt jättegod mat på Frägsta.

Ett nytt naturreservat har bildats på Lingarö så i början av november när vädret var fint passade vi på att besöka det. En ganska kort vandring och inte så vandringsvänligt. Det var egentligen bara första biten som jag tyckte var mysig och fin.




Vi lyckades fynda Kalixlöjrom på kampanj å då får man njuta av en löjromstoast ibland.

Spår, viltträning och långpromenader var de aktiviteter som vi sysselsatte oss med i november.





I november blev spridningen av covid-19 bara värre och värre. Restaurangerna fick inte servera alkohol efter kl 22 vilket samtidigt medförde att de var tvungen att stänga senast 22.30. Max antal som får umgås var 8 personer. Detta gällde restauranger men det skulle även ses som en norm vid övriga tillfällen också. I samband med detta började Henke jobba hemifrån 2 dagar i veckan. Mitt hemmajobb ökades till 4 dagar i veckan. Det innebar samtidigt att den dag jag var på plats så var det ofta bara 3 personer på miljökontoret. Som Lars Vidén, tf smittskyddsläkare i Gävleborg, uttryckte det då han sa ”Julen är körd och alla måste inse att 2020 är ett riktigt skitår” å jag är villig att hålla med.

Eftersom man inte gör så mycket nu för tiden så bestämde vi oss för att beställa en ny soffa då vår gamla börjar bli väl nedsutten. Vi beställde en soffa och fick då veta att leveranstiden är 6 månader. Jaja, i slutet av april kommer den alltså….

Samma dag åkte vi och tog en lyxlunch på Strandpiren trots pandemin. Vi sa i våras att vi skulle försöka stötta restaurangerna regelbundet men vi har varit lite dåliga på det på slutet. Vi har försökt köpa take away mellan varven men det har varit långt mellan gångerna nu. Idag gjorde vi alltså ett ”live-besök”. Vi var helt ensamma i restaurangen med undantag från ett annat par i andra änden av lokalen. Detta är verkligen döden för restaurangbranschen.

Ytterligare en ny vandring genomförde vi i Forsa den här gången. Vi utgick från Ofärne och promenerade till Trogstavallen, vidare till Hällbotjärnen, upp till Storbergsstugan och tillbaka till Ofärne. Totalt drygt en mil i periodvis mycket kuperad terräng.




Vi har haft det grått och mörkt och blött men helt plötsligt blev det frostigt och ljust en dag i slutet av november.



December

November och inledningen på december har varit extremt grå och tråkig. I hopp om att kanske få lite ljus och vit snö gjorde vi en utflykt till Gröntjärn. Vädret var grått och tråkigt men på marken låg vit och fin snö. På vägen hem blev det också ett besök i Kubbskrubben.


I december började jag åter träna i totohallen men eftersom man inte ska träffa folk så blir det ingen regelbunden träning utan jag åkte till totohallen någon gång då och då.

När vi närmade oss julledigheten blev det åter tätare mellan utflykterna. Hällkroksviken på Hölick var ett av utflyktsmålen.



En träningskompis blir sjuk och hamnar på sjukhus. Vi träffas inte längre och tränar regelbundet med gänget även om vi någon gång då och då får till en träff mellan några av oss i alla fall.

Dagen före julafton sken solen. Vi åkte och vandrade upp på Vålåsberget med fantastisk utsikt. Eftersom vandringen inte var så lång så gjorde vi även ett stopp vid Bobygda skola och gick tomtestigen.


Det blev ingen resa till Piteå i jul utan istället satt vi hemma själva även om vi på dagen träffade Lasse och Birgitta ute på gården och åt lite julmat vid elden.






Även på hemmaplan kan man genomföra långa promenader. På juldagen promenerade vi en dryg mil i Rogstaskogarna och på annandagen åkte till Stocka och vandrade Kustleden vid tjärnar, vindkraftverk och ut till Ornskarpen.



På kvällarna la vi pussel. Ett pussel på 1000 bitar som jag fick i julklapp från jobbet för närmare 10 år sedan men det blev snabbt klart. Vi skulle ha haft fler…

I slutet av året kände jag att jag började få spunk. Vi är hemma hela tiden, åker vi någonstans så är det på utflykter och vi umgås inte med någon med undantag från enstaka träffar utomhus mellan varven. Jag funderar på att renovera och fräscha upp datarummet där det är rosa blommiga tapeter.

På nyårsafton träffade vi Ida och Gösta för första gången sedan förra nyår. Vi grillade ute på gården men sedan firade vi nyårsafton på egen hand. Såklart med god trerätters middag och god dryck. För första gången spelade vi Bingolotta på Nyårsafton. Även om det på sätt och vis är trevligt så hoppas jag att det är sista gången. Bingolotto kan jag spela någon annan kväll på året.

Det ska bli skönt att lägga detta året bakom sig samtidigt som det någon stans ändå känns fascinerade att få ha upplevt något sådant här. Nu har vi fått uppleva det, nu kan det sluta!!!

Inga kommentarer: