fredag, augusti 10, 2012

Dags för start

Vaknade klockan 06:00, packade, rastade hund och åkte sedan iväg till samlingen på Böda Camping. Efter upprop så blev det avresa till Trollskogen där jaktproven skulle gå. Alla rutorna inom gångavstånd så det var enkelt och smidigt att gå emellan. Jag blev dock kvar i elitrutan hela dagen.

Totalt skulle 7 Elithundar starta i dag. Varje hund visade sig ta ca 1 timma och provet var mycket mycket svårare än det i Ockelbo. Provet gick ute i en havsvik så även om det inte gick jättehöga vågor så blåste det och strömmade det betydligt mera än vad man är van vid när man tränar i små sjöar och tjärnar. Så här såg provupplägget ut:

Transport ner till gömsle 1 Tolling

Enkelmarkering på vatten med skytten i ett annat gömsle till vänster om platsen där man stod med hunden. Markeringen kom 110m ut, lite snett till höger. Svårigheten här var att hundarna tittade mot skytten när skottet kom vilket resulterade i att de missade kastet. Eftersom markeringen var så långt ut hördes heller inget plask som hunden kunde ljudmarkera. När markeringen var bärgad blev det mer tolling i gömsle 1.

Efter detta blev det en ny ansmygning mot naturgömsle 3. Det kom då ett skott från gömsle 2 varav man gick ner dit istället. Från gömsle 2 skulle man skicka på en vattendirigering till en liten vassö ca 80m ut i vattnet.

När den var inne blev det ny ansmygning till Gömsle 3.
Tolling
Dubbelmarkering på vatten ca 60m
Ny tolling när de var hämtade. Under tollingen kom skott, totalt 3 stycken.

Nu väntade en landdirigering på ca 50 meter och sedan väntade det avslutande söket som var ganska tungsprunget och både låg på land och i vatten/gräsöar. På söket fanns det 4 änder och 2 gäss.

Ganska snart såg man att första vattenmarkeringen innebar problem. Den i kombination med att det var långgrunt så att hundarna var tvungna att springa långt i vattnet var också en svårighet samt att viltet i vattnet drev iväg med vågorna och dessutom såg man inte var viltet låg i vågorna och solblänket.

Söket var också tungt och många hundar hade lite problem med gässen, både att ta dem och att bärga dem då de låg ganska långt ut.








Humla startade nästa sist, eller som hund nummer 6 någon gång vid 15-tiden. Hur gick det då?

Ansmygningen och tollingen var inga problem. Första vattenmarkeringen såg hon inte vilket resulterade i att det blev en dirigering. Hon kom ut till området men och både jag och domaren trodde att hon gått spår på den och att den drivit in till gräsön. Hon letade men hittade den inte så jag fick ta tillbaka henne. Redan nu hade hon alltså simmat en 300m.

Dirigeringen gick bra och den kom in som den skulle

Dubbelmarkeringen spikade hon

På landdirigeringen blev det lite problem så jag skickade om och då gick hon rakt ut och hittade viltet snabbt.

Söket var mycket riktigt tungt och nu börjad Humla bli trött men hon jobbade ändå vidare. Hon hittade som första hund båda gässen och bar in dem. Härligt spontan hela vägen men den sista gåsen bar hon i bröstet och vingarna hängde då ner vilket innebar att hon trampade på dem hela tiden. Hon kämpade dock vidare och lämnade av i hand. Duktig flicka!!!

Är jättenöjd med att hon jobbade på så bra och orkade, trodde jag aldrig att hon skulle göra. Är lite besviken över att hon missade första markeringen men nöjd med att jag fick ut henne till området hon då var det ju så synd att hon inte hittade den. Väldigt nöjd med dubbelmarkeringen.






Efter dagen var det fyra hundar till pris, övriga tre nollade.

Var riktigt trött när jag körde från provplatsen. Stannade till och handlade lite och åkte sedan till stugan. Jag och Åsa tog med hundarna till sjön så att de fick bada lite och sen gick vi till Tina och Agneta och grillade. Där blev vi kvar hela kvällen. Efter maten såg vi handbollen, semifinalen i OS mellan Sverige-Ungern. Otroligt spännande trots den lilla bilden på 14 tums tvn.

Även idag kom vi i säng i hyfsad tid.

Inga kommentarer: