lördag, augusti 04, 2012

Sveriges första Elitklass tollingjaktprov

Idag var det lite av en historisk dag i tollingvärden. Sveriges första officiella tollingjaktprov i Elitklass skulle avgöras och detta i Ockelbos kommun i gävleborg.

Blev en tidig morgon, klev upp redan klockan 05:10. Efter frukost och hundrastning så åkte jag iväg några minuter före 6. Resan gick snabbade än planerat och jag var framme nästan en halvtimma före samlingen men det kändes ganska skönt att slappa lite och prata med alla.

Det är sååå stort skillnad att vara på ett tollingjaktprov i jämförelse med ett retrieverjaktprov eftersom alla känner varandra mer eller mindre. Blir därför en VÄLDIGT social och trevlig dag med mycket hundprat.

Tillbaka till provet nu! Efter genomgången kändes det verkligen som att detta var ett prov som skulle passa Humla väldigt bra. Provet var förvånandsvärt lätt måste jag säga, inte i Elitklassnivå riktig och den störta svårigheten var väl att det sköts och kastades under tollingen. Inga dubbelmarkeringar överhuvudtaget. Två korta landdirrigeringar och en ganska enkel vattendirrigering. Apporteringen av gås gick på vatten vilket nog också var enklare än om det hade varit på land.

Humla startade som hund nummer två. Första hunden gjorde ett fint arbete och belönades med ett 2:a pris. Jag och Humla började lite försiktigt på den första tollingen. När skottet gick tittade hon till men var helt fast. Skickade henne sen på ett linjetag efter stranden och hon kom snabbt in med en and. Skickade igen och dirrigering nummer två var bärgad.

Gick vidare till söket där hundarna skulle ta in två apporter. På vägen in med den andra smällde ett skott och en gås kastades ut på vattnet. Humla hämtade gåsen och sedan gick man vidare till nästa tjärn och nästa gömsle. Här var tollingen mycket bättre och vi kunde spexa lite. Skotten smällde av och en markering kastades på vattnet. Humla hämtade markeringen och sedan skulle man skicka hunden över tjärnen och hämta dirrigeringen. Liksom alla andra hundar så drogs de tillbaka mot dirrigeringsområdet men jag fick över henne hyffsat nära dirrigeringsplatsen. Fick skicka henne ca 15 meter till vänster när hon kommit upp på land. Hon gick tillbaka ner i vattnet på ungefär samma plats som där hon klev upp.

Provet avslutades med att resterande tre vilt skulle hämtas in från söket och det gick bra sånär som att hon hängde på sista viltet av någon anledning. Den anden hade en blodig och knäckt vinge och om det var det som gjorde att hon tvekade vet jag inte men det var ett faktum. Det skulle visa sig att änderna som låg på den platsen strulade för många hundar så jag skulle tro att det var nått med platsen, myror/flugor?  Hade hon haft bättre första tolling hade det kunnat bli ett HP. Men Sveriges första hund med 1:a pris i Elitklass tolling blev ändå Humla, som därmed blev lite historisk i alla fall ;)
Glad provledare och fantastisk kastare, Lena och Thorbjörn












 
 






Det blev fler 1:a pris vid provet, varav två med 1Hp. De svenska hundar som numera har 1:a pris är därmed förutom Humla även 
Mr-Canadian, Faxe 1Hp
Agrosofens Calypso, Twist 1Hp
Agrosofens Finslip, Spex 1:a
Lönnlövets Watt, Tea 1:a
Monica och Arrac

Ducke med gåsen

Faxe springer hem med vattendirrigeringen

Jennie och Phoenix

Sanna och Sniffa


Spex

Ingela och Tea

Marie och Tessie
Tonic
Tonic och Lena
Mariette och Twist

Quebec

Strax före klockan 18 åkte jag ifrån Ockelbo och passerade då rejäla åskväder på vägen. Klockan 19:30 var jag hemma och då blev det en promenad med alla vovvarna som dock avbröts då det kom en lösspringande ko med kalv efter gångvägen.

Direkt efter det blev det hundmiddag och ombyte för mig sedan drog jag iväg igen. Stannade till på Mc Donalds på väg mot Rossla, Njutånger för att besöka Lisa och Jörgen. Blev rundvandring i deras fina hus och sedan fika och social tillvaro. Kände dock att jag varit vaken länge så vid 22:30 begav jag mig hemmåt och då hade Henke precis kommit hem från Skoterfesten i Harmånger där han varit under kvällen.

Inga kommentarer: